Post-Josephine-lijf: het ontbijt

Al van kleins af aan, ontbijt ik. Ik vind dat een belangrijke maaltijd, maar als ik even stilsta bij mijn eetpatroon is dit misschien wel de ongezondste maaltijd van mijn dag.
Ik vind dat ook de leukste maaltijd van de dag. Ik ga véél liever eens gezellig ontbijten, dan lunchen. Maar doordat ik op dieet ben, wil ik niet inboeten aan de gezelligheid van het ontbijt.

Een boke (bij voorkeur wit) met choco, speculaaspasta, chocolade korreltjes, stukje chocolade, smeerkaas, … in combinatie met een potje fruityoghurt. Mijn ontbijt was dus een bron van suiker, veel suiker.
Met de nadruk op was. Want sinds 3 weken heb ik een volledige switch gemaakt en ik vind het niet eens erg. Ik heb zelfs helemaal niet het gevoel dat ik op dieet ben. De eerste week was wat moeilijk en zoeken. Ik stak elke ochtend een boterham met kippenwit in mijn mond. Een kwestie van niet beter te weten.
Maar wat eet je dan wel? Ik vroeg tips op Instagram en ik kreeg er veel, heel veel. En dat maakt me blij – dus daarom deel ik ze graag met jullie.

De meeste voorkomende tip is ongetwijfeld yoghurt en fruit, maar ik wil hier toch wat verder op in gaan. Kijk even mee!

Havermout

Ik kreeg de tip om havermout te eten, in al zijn vormen en smaken.

Havermoutpap

Dit kun je maken met gewone halfvolle of magere melk, maar het kan ook met rijstmelk of een andere plantaardige melk.

  • havermoutpap (warm) met banaan – Daar was ik geen fan van. Die banaan werd snel bruin en het waren voor mij twee zware producten gecombineerd.
  • Havermoutpap met appel en kaneel – één van mijn favorieten. Ik snij de appel fijn en doe hem er in als de pap nog warm is, dan wordt de appel een beetje malser en geeft hij nog een frisse smaak af. 
  • Havermoutpap met fruit
Oke – havermoutpap ziet er écht niet lekker uit, maar ik kan hier echt van genieten!

Havermout pannenkoeken

Nog niet geprobeerd, maar staat nog wel op de planning.

Mug-cake 

30g havermout, halve banaan, klein zakje Canderel vanille + 1 ei(wit), mengen en 4 minuten in een mok in de microgolf –> soort cake –> Indien je wenst kun je er nog yoghurt en of fruit aan toevoegen.

Yoghurt

Magere yoghurt of magere griekse yoghurt (0%)

Je kunt aan de yoghurt eventueel fruit toevoegen. Dat maakt de yoghurt net iets sappiger en gevarieerder
Ik voeg eveneens een half zakje zoetstof toe. Geen honing of suiker.

Granola/muesli

Bij voorkeur de zelfgemaakte, geen voorverpakte uit de supermarkt van één of ander ontbijtgranen merk. Die zitten vol suiker!

Je kunt ook zelfgemaakte granola kopen. Homemade, maar gewoon niet door jezelf gemaakt. Ik at die van Lynn’s granola en ben helemaal fan.
Granola moet voor mij knapperig zijn en ik heb er een bloedhekel aan als die aan mijn tanden blijft plakken. Ik was aangenaam verrast hoe knapperig dat zij deze in het zakje krijgen. De smaken kloppen volledig en de geur doet je al op voorhand watertanden.  (bonus: er zit geen ‘rommel’ in hun granola, gewoon puur natuur – en ook geen gluten!)

Als ik zelf granola maak, wat ik ook al wel eens fijn vind, hou ik van een fijne binding. Dat er wat knapperige stukjes aan elkaar blijven kleven. In de meeste recepten doen ze dit aan de hand van honing of kokosolie. Maar hoe natuurlijk dit ook mag zijn, kokosolie is vet en honing is suiker. En dat zijn juist de 2 dingen die ik een beetje laat links liggen in mijn nieuwe levensstijl. Want mijn ontbijt wordt wellicht wel 10 keer zoeter met enkele goede scheppen honing, maar mijn weegschaal gaat hier niet zo gelukkig van worden.

De meeste granolarecepten hanteren een dikke 2 eetlepels honing, ik deed er één koffielepel in. En de overige binding deed ik met een eiwit. Ik voegde, afhankelijk van de hoeveelheid, 1 a 2 eiwitten toe. Ik roerde de granola goed door elkaar. Zo verkreeg ik wat extra crunchy. Ohja; in deze tijd van het jaar is ‘kaneel’ een echte aanrader in je granola!

Boterham

Niets mis met een goeie boterham. Ik ben en blijf nu eenmaal een bakkersdochter. En voor mij is variëren de key tot succes. Ik eet geen 2 ochtenden hetzelfde na elkaar. De ene dag havermout, de andere granola en vervolgens een heerlijke verse boterham.

Je kunt hier zo zot en gevarieerd in gaan als je wilt zelf wilt qua beleg:

Ontvette hesp, rosbief, balade choco, 20+/30+ kaas, stukjes fruit, filet de sax, paardenvlees, ei, light confituur, …
Met de sint-periode voor de deur, verwen ik me zo heel af en toe eens met een stukje pure chocolade. Die kleine gelukjes moeten er zijn én horen er bij!

Andere tips

Rijstwafel met fruit

Noten

Overnight oats (rode vruchten(dikke laag), ahornsiroop, 5 EL havermout, overgieten met (plantaardige) melk – wegzetten tot s morgens

Chocopops van Sandra Bekkari

Toastje met Effi Confituur – hier zou ik persoonlijk echt niet blij van worden. 

Shake met chia zaad

Gekookte eitjes

Smoothie (een banaan + ander fruit en een beetje melk)

Halve pompelmoes insmeren met honing of zoetstof, vervolgens even grillen.

Ontbijtmuffin

Zachte havermoutkoekjes ( 2 bananen prakken, 80g havermout, 50g geraspte kokos) – 15″ op 180

Met Jules is elk ontbijt een feest… 😀

Mochten jullie nog tips of aanvullingen hebben, shoot! Ik hoor ze graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *