mama pipi doen

De foto namen we tijdens ons eerste potjestraining-weekend. We hebben een bloedhekel aan thuis blijven, dus op dag 2 gingen we naar de speeltuin. 🙂

Eerst en vooral: ik lees geen dikke boeken over hoe ik mijn kind moet opvoeden, ik ga niet naar info-avonden over het ouderschap en ik google niet naar tips. Mijn enige medium tot slimmer worden over opvoeden is sociale media. Dus deze tips en manier van aanpak is volledig gebaseerd op: ‘ik-doe-maar-wat’.  

Ik begin bij het begin:
Rond zijn 2de verjaardag heb ik een potje geplaatst op de badkamer (BabyBjörn). Ik zette hem er toen sporadisch op, als ik er aan dacht. Meestal ’s avonds voor hij ging slapen of vlak voor hij in bad ging. In het begin was dit met zijn broek, en iets later in zijn blote poep.
Ik merkte dat hij zo graag wou plassen, dat hij begon te persen. Dan ben ik even gestopt met hem op het potje zetten – ik wou hem geen verkeerd plasgedrag aanleren.

Een tijdje later zijn we terug gestart, op de opvang ging hij ook 1 a 2 keer per dag op het potje. Dat ging goed.Wanneer dat goed ging en hij steeds een plasje deed, ben ik hem er frequenter gaan opzetten. ’s morgens, na de middagdut en ’s avonds. Ik maakte hier een beetje een feestje van. Ik had hem uitgelegd dat hij op het potje moest gaan zetten als ik een bepaald liedje opzette. Dat werkte heel goed en hij ging super graag op het potje. (wij houden van feestjes!)

Toen dat goed ging, waren we klaar voor de volgende stap. We kozen voor een weekendje thuis blijven en alle pampers uit. We plande dit weekendje in en stond volledig in teken van hem en zijn potjes.
Enkele dagen op voorhand heb ik hem dat ook duidelijk gemaakt.

“Jules, binnenkort gaan we jouw pampers weggooien. Jij bent nu een grote jongen. Op wat ga jij dan pipi doen?”
“Mama, Jauwl pipi pot!”

En ik ben dit elke dag blijven herhalen, zonder verdere druk op dat potje te zetten. Gewoon voorbereiden op wat komen gaat. Op zaterdag ben ik hem dan gaan wekken met veel toeters en bellen. We hebben ’s morgens een grote jongens dans gedaan en de onderbroek aangedaan. Een onderbroek, sokken en een t-shirt.
Hij had het ene ongelukje na het andere. ’s middags was ik ten einde raad. Want god: potjestraining is vermoeiend en vraagt energie, veel energie. Ik smste naar een vriendin dat ik mijn bedenkingen had – ze sprak me goede moed in, dat het bij haar enkele dagen heeft geduurd. Volhouden dus…
Na zijn middagdutje roept hij plots ‘PIPI DOEN’ – ik was op dat moment Josephine aan het eten geven, dus kon moeilijk weg. Hij riep dit in de voormiddag telkens als het te laat was. Ik had dus ook niet de energie om Josephine te laten krijsen voor een ongelukje. Jelle kwam van boven naar beneden gelopen en zette hem alsnog op het potje. Wat bleek? Zijn onderbroek was gewoon droog. En vanaf toen we vertrokken… Alles ging vanaf toen vlot. We hebben daarna nog 3 ongelukjes gehad, op ondertussen 2 weken tijd.

Mijn concrete tips:

  • Pipi doen is een feest, het potje ook en alles is goed. Wij gaven Jules een sticker – maar we gaven hem altijd een sticker. Ook als hij geen pipi deed, maar gewoon op ons aangeven op het potje wou gaan zitten. Want dat is toch ook al een inspanning?
  • We lieten hem de sticker kiezen op het potje, zo wou hij enkele seconden blijven zitten en waren we zeker dat hij uitgeplast was. (ook ideaal voor druppeltjes) -> peuters kiezen lang, zeer lang!
  • Laat ze veel drinken tijdens de training. Dan heb je grote plasjes en meer pipi – dus meer ‘leerkansen’. Jules drinkt helemaal niet zo graag, dus we gaven hem iets lekkers te drinken (melk of water met een beetje grenadine)
  • Maak tijd voor je kind
  • Ongelukjes zijn niet erg. We benadrukken dit zo hard. Hij vond een ongelukje erger, dan wij. Hij moest daar steeds wat van huilen.
  • Pipi / kaka is niet vies! Zelfs als hij kaka deed/doet in zijn broek – sta ik als een aap in het circus trots rond te springen. Ik leg hem wel uit dat hij dit op het potje moet doen, maar liever kaka in de broek, dan een geconstipeerde zoon – toch?
  • Vanaf het moment dat je beslist er voor te gaan, ga je ‘ALL THE WAY‘ – pamper uit, behalve voor dutjes. En ja zelfs in de autostoel of de buggy.
  • Neem een potje overal mee naartoe in het begin. Wij hebben een lekvrij, draagbaar potje van ‘my carry potty’
  • We hebben onderbroeken van alle merken (Petit Bateau, Hema, Woody, TEX, zeeman en action) – mijn persoonlijke favorieten zijn: Tex (Carrefour), Woody en Hema.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *